Als u dacht dat het EK voetbal een vreemd speelschema had, dan heeft u nog niet naar het WK Softbal gekeken. De Nederlandse vrouwen leverden een unieke prestatie door als eerste Europese land de laatste vier te halen, maar minstens even uniek was de toernooiopzet.

Ten eerste deden er 31 landen mee. 31! Voorheen waren het er altijd zestien, maar er werd uitgebreid, en waarom niet naar 31? De UEFA is er heilig bij. Het geheel resulteerde in zeven poules van 4 en één van 3, waarvan de nummers 1 en 2 door gingen. Deze zestien landen verdeelden zich weer in vier groepen van 4. Dan zou je daarna denken: gekruiste kwartfinales, en gaan. Maar nee. De winnaars van de poules speelden tegen elkaar. De twee winnaars daarvan werden halve finalisten, en de verliezers van de winnaars speelden tegen de winnaars van de wedstrijden tussen de nummers 2. Die twee winnaars speelden ook tegen elkaar in de halve finale.

Dan zou je daarna denken: halve finales, finale, klaar. Maar nee. De winnaar van de ‘nummers-1-halvefinale’ ging naar de finale, en de winnaar van de ‘winnende-nummers-2/verliezende-nummers-1-halve finale’ speelde tegen de verliezer van de nummers-1-halvefinale. De verliezer daarvan kreeg brons, en de winnaar speelde om goud in de finale. Bent u daar nog? Nee? Alle begrip.

Schema vanaf de kwartfinales:Schemasoftbalvanaf kwartfinales
Advertentie