Ooit bezocht ik de wedstrijd ADO Den Haag – RKC. Ik had kaarten via RKC, en naast mij zat de vader van Robert Braber. Robert Braber speelde destijds voor RKC, en is de verpersoonlijking van de broodvoetballer. Hard trainen, nooit klagen, vaak opgesteld.

De vader van Robert Braber zag er precies zo uit als de vader van Robert Braber eruit zou moeten zien: Robert Braber, maar dan een jaar of 30 ouder. En het was duidelijk dat de vader van Robert Braber maar één vervulling in zijn leven had: vader zijn van Robert Braber, de profvoetballer. Daarom ging hij naar alle wedstrijden. Het kan haast niet anders of hij houdt ook knipselmappen bij. De vader van Robert Braber kende alle statistieken van Robert Braber, en strooide er kwistig mee. Hij probeerde er nonchalant bij te klinken, maar dat lukte niet. Het was aandoenlijk en een beetje zielig tegelijk, vooral omdat Robert Braber niet meer dan Robert Braber is.

Gisteren maakte Robert Braber de winnende, voor Willem II, dat dit jaar bereid was zijn salaris over te maken. Op de tribune juichte de vader van Robert Braber, en keek hij gelijk om zich heen of er mensen waren die zouden zien dat hij de vader van Robert Braber was.