Hoewel de vrouwen ronddrijven in de wereldtop, kent de hoogste vaderlandse waterpolocompetitie meer teams bij de heren dan bij de dames. Misschien zijn er gewoon meer mannen die waterpoloën, dat zou een logische verklaring zijn.

Bijna alle ploegen die een damesteam voor de eredivisie leveren, zijn ook in de hoogste afdeling bij de heren vertegenwoordigd. Beroemde namen als Het Ravijn en Polar Bears, maar ook gesponsorde gedrochten als WIDEX GZC Donk en ZPB H&L Productions. En: De Ham. Niks meer, niks minder. Dit is niet een waterpoloclub die gesponsord wordt door de lokale slager, of zwemmers uit het Overijsselse Den Ham, maar een vereniging die in Wormerveer speelt. Waarom heten ze dan zo?

Welnu, De Ham stamt uit Krommenie, en dat ligt in het ruim bewaterde Noord-Holland. Toen de vereniging opgericht werd, in 1924, was er geen zwembad. Zwemmen werd gedaan in een klein meertje bij Krommenie: De Ham. Voluit heet de vereniging ZV De Ham ZC, waarbij ZC herinnert aan Z&PC Het Zwet uit Wormer, dat in 1992 fuseerde met ZV De Ham. En u raadt het al: Het Zwet is een watertje bij Wormer. Het is maar een klein fotootje, maar kijk eens hoe mooi dat er vroeger uitzag.

Advertenties