Ik overwoog deze week twee keer naar het stadion te gaan. Afgelopen dinsdag, toen Ajax tegen PAOK speelde, en gisteren, toen Feyenoord en PSV aftrapten voor weer een eredivisieseizoen. Het bal openden, zogezegd.

Beide keren kwam het er niet van, en ik kreeg ook verbaasde blikken van mensen om hij heen aan wie ik mijn voornemen vertelde. Waaróm zou je een van die wedstrijden willen bezoeken? Nu, je gelooft het misschien niet, maar ik vind het leuk om een voetbalwedstrijd te zien. De geur van een nieuw seizoen, met alle speculaties, frisse hoop en gebruinde vakantiegezichten van dien. Hoe doet Bosz het bij Ajax? Wat kan de nieuwe spits van Feyenoord? En blijft PSV zo’n hecht collectief?

Maar zeker gisteren hadden de thuisblijvers gelijk. Hoewel een voetbalwedstrijd live altijd zijn charme heeft, zag de ArenA er doods uit. De KNVB kondigde vandaag aan te gaan kijken naar de opzet van de Johan Cruijffschaal. Een uitstekend plan. Om te beginnen: een kleiner stadion. Het Olympisch Stadion, bijvoorbeeld. Of Galgenwaard in Utrecht. De Wageningse Berg, wat mij betreft. Maak er een feest voor stadionliefhebbers van. Een toegankelijke kaartverkoop zou ook helpen, alsmede een vriendelijke prijs. Dan blijft het de volgende keer niet bij een voornemen.

Advertentie