Toen ik vannacht naar het Centraal Station van Amsterdam liep om de trein naar huis te nemen, stond er een groepje jongens te keten bij de fietsenstalling. Het had wel iets vertrouwds, keten bij het fietsenhok. Net alsof het de middelbare school was.

Ze zongen iets, maar het duurde even voor ik hoorde wat: Will Grigg’s on fire. Will Grigg is de cultvoetballer van Noord-Ierland. Geen minuut gespeeld nog dit EK, maar het liedje dat DJ Kenno over hem maakte (een cover van Freed from desire), staat al wekenlang in de basis van de hitlijsten. Ik dacht nog: zouden het Noord-Ieren zijn die aan hun verblijf in Frankrijk een weekendje Amsterdam hebben gekoppeld. Maar even later ging de conversatie verder in het Nederlands.

De voetballiefhebber werd de afgelopen dagen niet verwend. Duitsland-Polen was een draak en Zweden-Italië was ook niet om over naar huis te schrijven (maar dat hoeft ook niet, want we zijn al thuis.) Ondertussen laten de Turken het afweten, dus die kunnen ook niet voor sjeu in de Nederlandse straten zorgen. Maar zie, het was een Noord-Ierse wissel die vannacht het EK in dit land tot leven wekte. Dus zit je vanavond weer naar een zaadpot te kijken, Oostenrijk-Portugal bijvoorbeeld, kijk dit filmpje en zelfs Ronaldo is te pruimen.