Ook een scheidsrechter kan gebleseerd zijn. Neem nu Pieter Vink – voor Björn Kuipers dat was, was Vink de beste scheidsrechter van het land. Actief op het EK van 2008, onder andere, waar hij de snelste penalty uit de EK-geschiedenis gaf. Meer dan een jaar was hij niet te zien in de eredivisie, vanwege een hamstringblessure. (Erg lang, als je het mij vraagt. Zou een arts bij Pieter Vink net iets minder scherp zijn in de diagnose dan bij Arjen Robben?)

Vink heeft een moeizame verhouding met de KNVB. Vorig jaar wilde de bond van de oudere scheidsrechters af. Dat kon niet, omdat ze een contract voor onbepaalde tijd hebben. Zes jaar geleden werd Vink gestraft omdat hij een handsbal over het hoofd zag in een wedstrijd van koploper FC Twente. Dat was vast niet gebeurd als het Roda JC-FC Utrecht was geweest. Hij werd zelfs van de nominatie gehaald om een halve finale in de Europa League te fluiten.

Hoewel slachtoffer van symboolpolitiek, bleef Vink revalideren. Hij was bovendien actief bij een proef met videoreferees voor de bond. Hij moet dus wel van zijn vak houden. Zaterdag leidt hij Cambuur-Ajax. Want tenzij ze blind zijn, horen vinken te fluiten.

Advertenties