Er kunnen niet genoeg loftrompetten gestoken worden voor het rijmwoordenboek van Jaap Bakker. Het is de bijbel van iedere liedschrijver. Het dient als eerstehulppost, maar ook als medicijn bij chronische kwalen. Dat Jaap Bakker – bij mijn weten – voor dit wonder van ordening en taalvaardigheid nog nooit is onderscheiden, is een gotspe. De uitgang ‘-otspe’ staat overigens niet in het rijmwoordenboek; er rijmt niets op gotspe dus.

Wél vind je ‘-onster’ als rijmuitgang, maar de enige woorden die er genoemd staan, zijn monster, Monster (pN.), bemonster en urinemonster. Alleen maar rijk rijm, dus. Maar vanmorgen op teletekst stond ineens het woord ‘skeletonster’, in een nieuwsbericht dat ging over de Nederlandse Kimberley Bos, die zevende werd bij een wereldbekerwedstrijd. Nu zal ik een andere keer ingaan op de duizelingwekkende snelheden bij het skeleton, alsmede de bizarre bochten waarin je je voeten omwille van de aerodynamica wringen moet. (Gelukkig studeert Bos, zo leert het nieuws, fysiotherapie, dus met die gewrichten komt het wel goed.)

Maar een onberijmbaar woord kreeg toch dimensie, op deze manier. Er flitste iets voorbij / wat angst opriep in mij. / Maar zie, het felle monster / bleek slechts een skeletonster. Ik hoop dat Jaap Bakker ook teletekst heeft.

Advertenties