In december 2013 schreef ik een wat cynisch bericht over Paul Haarhuis. Hij had net toegezegd dat hij het Nederlandse FED-Cupteam ging coachen. Hij had zeker niks te doen, schamperde ik. Twee jaar en acht wedstrijden later staat Nederland na afgelopen weekend in de halve finale van de wereldgroep. We kunnen concluderen dat Paul Haarhuis of de beste tenniscoach, of de beste matchfixer ter wereld is.

Er was uitgebreide aandacht vorige week voor VVSB dat als amateurploeg van FC Den Bosch won, en zo de halve finale van de KNVB-beker haalde. In 1975, toen IJsselmeervogels als laatste amateurclub voor VVSB hetzelfde presteerde, werden de Spakenburgers sportploeg van het jaar. Dat zal dit jaar met VVSB niet gebeuren. Want vergeleken bij wat Haarhuis hier flikt met zijn team – Bertens en Hoogenkamp vooral, afgelopen weekend – is het sprookje van VVSB een saai feitenrelaas. VVSB zal de beker moeten winnen om nog kans te maken.

Over de coach van jaar het jaar hoeft hoe dan ook niet vergaderd te worden. En kijk niet gek op als Frankrijk straks ook verslagen wordt. Wie weet haalt Paul Haarhuis er wel het maximale uit. Dan heeft hij straks inderdaad niks meer te doen.

Advertenties