Roger Federer die afzegt voor Rotterdam, dat is zoiets als Amstel dat geen bier levert aan de Vrienden van Amstel Live: waarom zou je nog naar Ahoy gaan? Behalve voor de (in Muiderberg waarschijnlijk toch al niet onbemiddelde) slijter van Richard Krajicek, die zich gisteren van ellende een stuk in de kraag zoop, een bericht dat droevig stemt.

Twee gedachten bij deze afmelding. Allereerst: Federer heeft een blessure. Hij wordt oud, inderdaad, maar los van wat rugklachten is hij altijd blessurevrij gebleven. Niet voor niets memoreerde Krajicek Federers grandslamrecord: hij heeft al 65 grandslams op rij niet gemist. Anders dan Krajicek zelf: ik herinner me dat er ooit een paginagrote afbeelding van zijn lichaam in de Volkskrant stond, waarin met streepjes de kwetsuren uit zijn carrière waren aangegeven. Het zag eruit als een volledige graaf: alle onderdelen van zijn lichaam stonden met elkaar in verbinding door uitgestraalde blessures.

Tweede gedachte: ga, als je tijd hebt, toch naar Rotterdam volgende week. Ik ben er een keer geweest op maandagmiddag. Ik was nog student, en de jaren van studieontwijkend gedrag waren begonnen. Op het centrecourt speelde een jong kereltje, dat verschrikkelijk hard sloeg. Zijn naam: Novak Djokovic. Ook komende week kun je zomaar een legende van de toekomst zien.

Advertenties