2. Was het de hoed van Memphis? De volgevreten pens van Hiddink? De Amsterdamse bril van Blind? Het gebrek aan visie bij de KNVB? Of gewoon de wetmatigheid dat aan iedere reeks een einde komt? Zelfs als het een EK met 24 landen betreft? Wat het ook was: Nederland kwalificeerde zich niet voor het EK voetbal. Het zomersprookje onder Louis van Gaal in 2014 kende geen einde met de woorden lang en gelukkig. (Ook niet voor Louis zelf, trouwens.)

Ineens was de patatgeneratie in volle hevigheid terug. En dan geen patat speciaal, maar slappe frieten uit oud vet, voorzien van mayonaise over de datum. En onze enige Van Dobbenkroket, Arjen Robben, was tijdelijk niet leverbaar. Conclusie: uithuilen, en opnieuw beginnen. Maar hoe doe je dat, als de snackbarhouder dezelfde blijft, het vet niet vervangen wordt en het assortiment nauwelijks wordt gewijzigd?

Volgens mij is het tijd voor grote schoonmaak. Te beginnen met een andere uitbater en een nieuw keukenblok. Het omspitten van het aardappelveld kan ook geen kwaad. Als dat gebeurd is, zul je zien dat die ouwe frikandellen en bamischijven best weer krokant gebakken kunnen worden. En tot het zover is, moeten we ons komende zomer maar laven aan de frituur van de zuiderbuur.

Advertenties