3. Alles is een kwestie van timing. Waren de handbaldames tot de WK-finale doorgedrongen in februari, hadden ze geen derde plek gekregen. Maar zoals het voor artiesten slim is om dood te gaan (Michael Jackson) of gespeeld te worden (John Lennon) vlak voor de stemming van de Top 2000, zo is een opmars in december een garantie voor een hoge notering op de eindejaarslijstjes. (Is het nu wrang of mooi dat Lennon aan geloofsfanatici een nummer 1-notering te danken heeft?)

Terug naar de sport. Wat in Denemarken twee weken geleden gebeurde, grensde aan het onmogelijke. Teamspirit, spelvreugde, zelfvertrouwen én een gunstige loting: het zal geen sinecure zijn in Rio even hoge ogen te gooien. Áls Rio gehaald wordt – dat is nog niet zeker. Het enige minpunt – behalve dan de kansloze nederlaag in de finale – was dat de NOS de uitzendrechten niet had. De 340.000 kijkers voor de finale op Ziggo Sport waren zonder twijfel driemaal zo talrijk geweest als het op NPO 1 was geweest. Dan hadden nog meer mensen kunnen genieten van de dynamiek van deze sport. (Bijna een doelpunt per minuut – het voetbal doet daarnaast aan als een oudemannensport.)

De handbalploeg was dé sportploeg van het jaar. Helaas voor hen was die uitverkiezing al geweest. Alles is een kwestie van timing.

Advertenties