4. Smeergeld, corruptie en omkoping zijn zo oud als de aarde zelf. Binnen en buiten de sport. Tussen de dertig zilverlingen in het Nieuwe Testament en de miljoenen euro’s die de voetbalbobo’s aan het pluche geplakt hielden, zit een wereldgeschiedenis die gedrenkt is in oneerlijkheid. ‘Ellende is de adem van de mens’, zoals Peter van Rooijen zingt.

Soms heeft omkoping nog iets schattigs. Zoals een vierdeklasser die op de avond voor de kampioenswedstrijd in een volkswagen kadett met vijf volle fusten bier naar de kantine van de tegenstander rijdt. Dat is geen oplichting, dat is clubliefde. Maar het démasqué van Blatter en Platini lichtte het deksel van een ontluisterende beerput. De toewijzing van voetbaltoernooien bleek een kwestie van geronsel en gekonkel, en wie vertelt ons dat voor de voetbaluitslagen niet hetzelfde recht van het meeste geld geldt? Want als macht de sport niet om zeep helpt, dan wel matchfixing. (Matchfixing: lelijk woord voor een lelijke zaak.)

De voetballiefhebber kan zich maar aan één zekerheid vastklampen: een geniaal stiftje, een leep buitenkantje of een pegel in de winkelhaak: dat is brille die voor geen geld te verkrijgen is. Zoals je ook geen vakantie met garantie op het noorderlicht kunt kopen: voor de ware schoonheid ben je gelukkig afhankelijk van de natuur.

Advertenties