De reuring over de nominaties voor de Jaap Eden dit jaar kwam voornamelijk uit de autosporthoek: Max Verstappen werd nergens genoemd. De ophef was te begrijpen, maar onterecht. Vorig jaar won Verstappen al de Young Talent Award (want waarom zou je een Nederlandse prijs een Nederlandse naam geven?), en dit jaar won Verstappen weliswaar vele harten, maar geen races.

Opvallend was zijn jaar zeker: twee vierde plaatsen, in totaal 49 WK-punten en drie prijzen op het FIA-gala, waaronder die van persoonlijkheid van het jaar. En dat voor iemand die de helft van het seizoen nog niet eens een rijbewijs had. Een ongekende, in Nederland zeldzame prestatie.

Ouwe zeurpieten (waaronder ik mezelf zo af en toe reken) zullen zeggen dat Formule 1 geen sport is, maar een speeltje voor mensen die de financiering ervan rond kunnen krijgen. Maar feit is dat weinig Nederlandse sporters dit jaar zoveel mensen enthousiast maakten. Nog een feit: geen Nederlandse sporter was dit jaar sneller dan Max Verstappen. Met zijn talent zal hij binnen een paar jaar in de snelste stoeltjes van het circus zitten, races gaan winnen, en wie weet wat nog meer. Dan komen die Jaap Edens vanzelf.

Advertenties