8. Voor een land met het het langste volk ter wereld, al jarenlang de beste korfbalnatie bovendien, is het nogal vreemd om een kwarteeuw te ontbreken op een EK basketbal. Maar voor een land met een profcompetitie van slechts acht ploegen, die ieder jaar weer andere sponsornamen hebben en daardoor volslagen onherkenbaar zijn, is het een wonder dat er überhaupt kwalificatie afgedwongen werd. Zeker als je bedenkt dat de basketbalbond er geen geld voor uittrok, en de mannen op eigen kosten hun lange benen in economyclassstoelen moesten vouwen – enfin, dat verhaal kent u vast al, maar het is zo leuk om een woord met drie s’sen op rij te gebruiken.

Nederland won alleen van Georgië. Het verloor alle andere EK-duels met minder dan tien punten verschil. Resultaat: laatste in de poule, maar met een doelsaldo van -22. Conclusie: Nederland brak geen potten, maar wel de ban. We waren erbij, en dat was prima. In aanloop naar het toernooi zaten de tribunes vol bij thuiswedstrijden van het Nederlandse team. De vibe was er, de wil ook. Dat was de winst.

Helaas werd landskampioen SPM Shoeters Den Bosch dit najaar al in de tweede groepsfase van de Eurobeker uitgeschakeld. Er is nog een lange weg te gaan.

Advertenties