9. Veel mensen zullen even met hun ogen geknipperd hebben toen de nominaties voor de sportman van het jaar voorbijkwamen. Nick Wie? Kimmann? Ik moet eerlijk toegeven dat ik ook pas een maand geleden van hem hoorde, in de voorbereiding op het wielergala. Toen was hij al een tijdje wereldkampioen BMX. Nick Kimmann werd overigens niet genomineerd voor de titel wielrenner van het jaar. Dat vind ik als wiskundige een ingewikkelde inconsistentie. Dat is alsof je 11 wel nomineert als mooiste getal, maar niet als mooiste priemgetal.

Wat aandacht betreft is BMX net curling of handboogschieten: één keer in de vier jaar hebben we interesse als er olympische spelen zijn. Hoewel: in 2014 was het WK in Ahoy. Er waren toen 32.000 bezoekers. (Waarvan, volgens een onderzoeksrapport, ‘60% uit het buitenland, 4% uit Rotterdam en 36% uit Nederland’, wat ik een heerlijk zinnetje vind.) Dat betekent dat zo’n 11.500 Nederlanders en ruim 1000 Rotterdammers Nick Kimmann toch al gekend moeten hebben, toen hij vorig jaar juniorenwereldkampioen werd.

Wereldkampioen in een olympische discipline, dat kunnen maar weinig Nederlanders dit jaar zeggen. Daarom verdient Kimmann een plek in de toptien van dit sportjaar. Volgend jaar kan hij zich voorgoed uit de anonimiteit fietsen. Zodat iedereen weet dat zijn achternaam niet Wie is.

Advertenties