Afgelopen weekend werden de nominaties voor de sportman en -vrouw van het jaar bekendgemaakt. Bij de mannen waren Jeroen Dubbeldam, Sjinkie Knegt en Nick Kimmann de gelukkigen. Kimmann is de grote onbekende, maar werd dit jaar wereldkampioen BMX. (Die wedstrijden duren zo kort dat ze ook makkelijk over het hoofd gezien worden.) Tom Dumoulin werd maandag tot wielrenner van het jaar verkozen – vóór Nick Kimmann dus, die niet eens genomineerd was – maar ontbreekt voor de Jaap Eden. Ook Max Verstappen is niet genomineerd.

Door de verschillen in publieke belangstelling is er altijd discussie over de nominaties. Miljoenen mensen keken naar (en genoten van) Dumoulin en Verstappen. Naar Nick Kimmann keek bijna niemand. De ene sport is maatschappijbreed, de andere enkel voor een nauw segment. Vul hier uw eigen spreekwoord met appels en peren in.

Kan er, opperde Maarten van der Weijden op Twitter, geen wiskundig model gemaakt worden dat op basis van een aantal factoren zo objectief mogelijk bepaalt wie de grootste prestatie heeft geleverd? En vervolgens nomineerde hij mij om dat model te vervaardigen. Maarten van der Weijden is duidelijk beter in zwemmen dan in het herkennen van goede wiskundigen. Maar, ik zal morgen al mijn vergooide wiskundetalent bij elkaar rapen, en een voorzet doen.

Advertenties