Vorig jaar promoveerden de Nederlandse curlingheren van de B- naar de A-divisie. Jaap van Dorp en zijn kornuiten – want zo mag je ze wel noemen als je ze op facebook volgt – konden deze week echter geen potten breken tussen de curlingkanonnen. Er werd alleen gewonnen van Finland en Schotland – twee landen die zich overigens wel bij de top-7 schaarden, en dus het WK haalden.

Met andere woorden: het niveau is er, maar constant is het niet. Wat nu rest is een stap achteruit, en te bezien valt nog of het hier een springprocessie van Echternach betreft. Want of er weer stappen vooruit zullen volgen, is twijfelachtig. Jaap van Dorp en de rekels – zo mag je ze ook noemen – zijn namelijk geen grootverdieners, en de olympische spelen van 2018 (het hoofddoel) zijn haast uit zicht.

Curling is – hoewel je anders zou denken – geen sport die goed schuift. De heren reden in een eigen auto vanuit Nederland naar Esjberg, 800 kilometer. Aldaar huurden ze zelf een huis, waarin hun moeders voor ze kookten. De bondscoach krijgt geen vergoeding, en het NOC*NSF ondersteunt niet. Topsport in Nederland. Zelf al je spaargeld inleggen, en dan na 9 wedstrijden met maar twee overwinningen weer 800 kilometer in de auto naar huis.

Advertenties