Gisteren stuitte ik op de naam Giovanni Linscheer. Geboren in Suriname in 1972, uitstekend zwemmer. Op zijn zestiende kreeg hij een beurs voor de Universiteit van Florida. Daar studeerde hij af als civiel ingenieur, terwijl hij in het zwembad zijn slag verfijnde. In die jaren trainde daar ook Anthony Nesty, de man die in 1988 namens Suriname olympisch goud pakte op de 100 meter vlinderslag. Zo goed was Linscheer niet, maar hij plaatste zich voor twee Olympische Spelen. In Barcelona zwom hij met 51.82 de 37e tijd op de 100 meter vrije slag. Vier jaar later, in Atlanta, zwom hij exact dezelfde tijd, waarmee hij 41e werd. Stilstand is achteruitgang.

De spelen van Sydney zou hij nooit halen. In de regenachtige morgen van 19 maart 2000 reed Linscheer vlak na half vijf in zijn Mitshubishi de Interstate 95 op naar het zuiden. Hij deed dat echter als spookrijder – vermoedelijk onder invloed. Een goede zwemmer in de verkeerde baan. Ter hoogte van Boca Raton botste hij frontaal op de Chevrolet van Waldemar Derby Jr., Golfoorlogveteraan en radiotechneut voor AT&T. Beide mannen waren op slag dood. Linscheer was in zijn jonge leven al 16 keer bekeurd voor roekeloos rijgedrag.

In Paramaribo wordt ieder jaar de Giovanni Linscheer Memorial Swim Meet gehouden. Waldemar Derby Jr. ligt begraven op de Veterans Memorial Cemetery in Wrigthstown, New Jersey.

Advertenties