In Nederland wordt al bijna zestig jaar de Gerrit Schulte Trofee uitgereikt aan de beste mannelijke Nederlandse wielrenner van het jaar. Gerrit Schulte was een groot coureur, die vooral ook goed gedijde op de baan. Het interessante van Gerrit Schulte is overigens dat hij zélf een keer de Gerrit Schulte Trofee won. Iets wat Annie M.G. Schmidt met de Annie M.G. Schmidtprijs nooit gelukt is.

In 1948 werd Gerrit Schulte wereldkampioen achtervolging op de baan. In Amsterdam versloeg hij in de finale Fausto Coppi. Een held was geboren. In totaal won hij bijna twee keer zo veel baan- als wegwedstrijden. Hij nam op zijn 44e afscheid met een speciaal baanwielergala in Antwerpen –  Nederland is nooit goed geweest in het uitzwaaien van sporthelden.

Gezien dit palmares is het des te vreemder dat de Gerrit Schulte Trofee al veertig jaar niet meer aan een baanrenner is uitgereikt. Zelfs Theo Bos, die in 2004, 2006 en 2007 wereldkampioen op de sprint werd – wereldkampioen! – verloor het van Erik Dekker, Michael Boogerd en Lars Boom. Deze week won Jeffrey Hoogland zowel individueel als teamgoud in de sprint op het EK. Maar die trofee zal wel weer naar Tom Dumoulin gaan. Benieuwd wat Gerrit Schulte ervan gevonden zou hebben.

Advertenties