Gisteren won Telstar, de bvo, met 16-5 van vv Waterloo uit IJmuiden. Vijf doelpunten incasseren tegen een vereniging die uitkomt in de vijfde klasse zondag is geen best visitekaartje, op het eerste oog, maar de amateurs begonnen met een 5-0 voorsprong – om het spannend te houden. Mislukt.

Wat mij vooral interesseert is: hoe komt een vereniging in IJmuiden, toch een stad van Hoogovens, aan een naam als Waterloo? Heeft Napoleon er ooit een veldslag verloren? Schreef Abba het clublied? Nee. In 1936 besloot een groepje werklozen uit IJmuiden om een vereniging op te richten. Een dwaas plan, omdat er al meerdere clubs waren in het dorp. Maar de heren Schaap, Verswijveren en De Boer zetten toch door, en richtten op 28 december, in de Katholieke traditie de dag van het feest van de onnozele kinderen, de vereniging Rood Wit… Vooruit! op.

Echter, de KNVB stak daar een stokje voor. Er was al een vereniging die Rood Wit heette. Maar zie: in 1937 betrok de vereniging een complex aan de Driehuizerkerkweg. Daar stond een boerderij die Waterloo heette, en volgens de onnavolgbare logica van het amateurvoetbal werd dat de nieuwe naam van de club. De boerderij staat er inmiddels niet meer, en ook Abba en Napoleon zijn ter ziele. Maar Waterloo voetbalt nog steeds, in rood-witte shirts. Fijn.

Advertenties