De Nederlandse volleybaldames bewerkstelligden afgelopen weekend een record: nog nooit waren er in Nederland zoveel mensen bij één volleybalwedstrijd – ook niet in de gouden mannendagen van 1996.

Het cliché luidt dat er achter elke succesvolle man een sterke vrouw schuilgaat. Omgekeerd is dat ook waar: achter deze succesvolle vrouwen staat één sterke man: de Italiaanse bondscoach Guidetti. (Het is natuurlijk toeval dat er maar één man nodig is om achter meerdere succesvolle vrouwen te staan.) Guidetti heeft uit Italië een temperament meegenomen dat wij niet kennen. Niet genoeg om het te winnen van zes Russische bomen, maar wel genoeg om na jaren weer eens bij de top van Europa te horen. In het verleden werd er goed gespeeld als het er niet om ging, maar liep het spaak als olympische kwalificatie op het spel stond. Nu kan het OKT met meer vertrouwen tegemoet gezien worden.

Misschien moet de KNVB ook eens lering trekken uit deze lessen. Jarenlang was Nederland een gidsland als het op voetbaltrainers aankwam, maar die tijd is voorbij. We moeten toch eens een buitenlander voor het Nederlands elftal zetten. Binnenkort komt José Mourinho vrij – wat zou het een interessant experiment zijn om hem in Zeist te zien. Hij mag bij mij op zolder wel logeren.

Advertenties