In welk steegje van het internet het was weet ik niet, maar ik ontdekte dat van 4 tot 19 september in Brazzaville, Congo, de Afrikaanse Spelen werden gehouden, de Afrikaanse pendant van de Aziatische en Pan-Amerikaanse spelen. Ze bestonden dit jaar 50 jaar; de eerste editie van het evenement was ook in Brazzaville.

Vanaf het begin zijn klassieke olympische sporten als atletiek, judo en zwemmen op het programma te vinden, maar er zijn ook sporten die je in de vierjaarlijkse vijfringencompetitie niet ziet. Wat te denken van jeu de boules (toch niet de eerste sport waaraan je bij Afrika denkt). Ik heb geprobeerd om de winnaar te achterhalen, maar de site van de Afrikaanse Spelen is voor geen enkele websiteaward genomineerd.

Gelukkig is er Wikipedia, dat ons vertelt dat de tenniscompetitie gewonnen werd door Denis Indondo, een Congolees met als voornaamste wapenfeit dat hij ooit 1395e op de ATP-ranglijst stond. De volleybalcompetitie was een prooi voor Algerije (m) en Kenia (v), het basketbalgoud ging naar Angola en Mali, en Senegal respectievelijk Ghana wonnen het voetbaltoernooi. Ivoorkust won zowel bij de mannen (10.04) als de vrouwen (11.02) de 100 meter, en Egypte won de medaillespiegel. Meedoen was vaak ook winnen; 37 van de 53 deelnemende landen behaalden minimaal één medaille. Hoera!

Advertenties