De Nederlandse basketbalploeg doet, vanaf 5 september, voor het eerst in 26 jaar weer mee aan een EK. In de komende weken wil ik af en toe wat details uit de mij ook niet al te bekende basketbalwereld aanstippen.

Een wiskundige autist als ik begint met de wereldranglijst. Nederland speelt op het EK tegen Griekenland, Kroatië, Slovenië (drie ploegen uit de mondiale toptwintig), Macedonië (32), en Georgië (54). Nederland zelf heeft geen wereldranglijstklassering. Ik herhaal: Nederland komt niet voor op de wereldranglijst basketbal. (Voor het langste volk ter wereld een opmerkelijke prestatie.) De wereldranglijst van het basketbal is gebaseerd op de afgelopen 8 jaar (twee olympische cycli), waarin Nederland dus niet één wedstrijd gespeeld heeft die punten kon genereren.

Na de olympische spelen en het WK is het EK het hoogst aangeslagen toernooi; ieder punt dat je verdient krijgt een wegingsfactor 1. (WK en OS hebben factor 5; andere continentale kampioenschappen hebben een weging kleiner dan 1.) Nu was de kwalificatie voor het EK al een huzarenstuk; overleven van de poule zou een mirakel zijn. Maar wat er ook gebeurt: Nederland krijgt sowieso 1 wereldranglijstpunt, ook bij 5 nederlagen. Na het EK staan we minimaal 82e: voor Sri Lanka, Tsjaad, Congo, Burkina Faso, Liberia en hekkensluiter Togo (0,6 punten).

Advertenties