De tour is voorbij, het regent en het is eind juli: tijd voor de Friese zomersporten. Vandaag is de PC in Franeker, de hoogmis van het kaatsseizoen. Maar ondertussen zijn het ook de weken waarin het Skûtsjesilen plaatsvindt.

Nu is het bij de puntentelling van het Skûtsjesilen zoals bij iedere zeilwedstrijd: je krijgt het aantal punten van de positie waar je op eindigt. Aan het eind is er één streepresultaat, en degene met de minste punten wint. Er is echter één verschil: de nummer 1 krijgt niet 1 maar 0,9 punten toegekend. Zo voorkom je grotendeels dat boten in de eindstand met hetzelfde aantal punten eindigen. In alle andere zeilcompetities wint bij een gelijk aantal punten de boot met de meeste overwinningen, wat op precies hetzelfde neerkomt. Alleen zie je het in Friesland gelijk in de stand. Is er toch nog een gelijke stand, ondanks dit rekenkundige foefje, beslist de finishvolgorde in de laatste wedstrijd.

Zo, dan weet u dat ook weer. Overigens werd eerder deze week een wedstrijd afgelast in verband met de harde wind. Maar, zo las ik op de site van de Sintrale Kommisje Skûtsjesilen, er was voor de schippers een alternatief programma: Kurkzakslaan! Daarover later meer.

Advertenties