Het was onlangs dat ik van een fanatiek golfer hoorde dat de Nederlandse golfverenigingen het zwaar hebben. (Ook golfclubs hebben het zwaar, vooral in handen van Tiger Woods.) Golfen is geen goedkope sport – voor een lidmaatschap op de Kennemer kun je een heel weeshuis laten voetballen. De crisis heeft er ook bij de goedbedeelden ingehakt, en in plaats van drie kunnen ze nu maar twee keer per jaar op vakantie, en in plaats van twee zijn ze nu nog maar van één baan lid.

In dat licht is het een zegen dat Joost Luiten gisteren de cut haalde bij de US Open. Het is jammer dat de beelden van de US Open alleen achter de decoder (bestaat die uitdrukking nog?) te zien zijn, want als de NOS het uit zou zenden, zou de aandacht groter zijn.

Luiten is een beetje de Sjeng Schalken van het golf. Langzaam slaat hij zich een weg naar de top, zonder bijzondere wapens, maar door hard te werken. Maar anders dan Schalken kan Luiten, omdat hij de enige Nederlander is die uitblinkt in zijn sport, een ideaal uithangbord zijn om jonge puttertjes naar de green te krijgen. Misschien moeten de golfverenigingen met hun laatste geld de tv-rechten voor de NOS kopen.

Advertenties