Alsof Simson zijn geheim had prijsgegeven, zo voetbalde FC Porto gisteren. Geknipt en geschoren door Bayern München bleef er van de kracht van vorige week maar weinig over. Na de eretreffer probeerden ze nog even om de vingers achter de pilaren te krijgen waartussen ze vastgezet waren, maar helaas voor Porto: daar hield de parallel met het Bijbelverhaal op.

Sport is een mentale kwestie. Bayern kon gisteren ineens wel de moeite opbrengen om het beste voetbal te spelen dat ze beheersen. Het werd afgedaan als een meesterzet van Guardiola, maar dan moet de conclusie ook luiden dat hij vorige week zijn elftal blijkbaar niet goed geïnspireerd had.

Afgelopen weekend won de Nederlandse Fed Cupploeg van Australië, en plaatste zich zo voor de wereldgroep. Dat is alsof IJsselmeervogels zich voor de Champions League kwalificeert. Dit soort patronen van ongekend vertrouwen in jezelf voltrekken zich op alle niveaus. Zolang Petrus gelooft, kan hij over water blijven lopen. Paul Haarhuis vervult bij de Fed Cupploeg met verve de rol van Jezus, op wie de vrouwen zonder vrees vertrouwen. Maar met Petrus loopt het niet goed af; zodra hij beseft dat het niet kan wat hij doet, is hij verloren. Hopelijk voor de Fed Cupvrouwen houdt ook de parallel met dit Bijbelverhaal een keer op.

Advertenties