Voor een optreden vanavond was ik op zoek naar een wetenschapper die op 11 april geboren of gestorven was. De wikipedia is daarvoor niet je betrouwbaarste, maar wel verreweg je handigste vriend. De lijsten met ‘geboren’ en ‘overleden’ zijn altijd eindeloos, en meestal staat er wel een wetenschapper tussen.

Heel soms vang je bot in de geschiedenis, en heeft niet één iemand die op die dag het levenslicht zag c.q. zag uitgaan iets betekend voor de wereld. Maar, dan kun je je altijd nog troosten met de al dan niet mislukte sporters – er is namelijk altijd wel een Finse autocoureur, Duitse amazone of Nederlandse voetballer jarig of nooit meer jarig.

In de lijst van vandaag viel mij de naam van Jonkheer Felix von Heijden op. Voetballer bij Quick Nijmegen, en onderdeel van het Nederlandse team dat brons won op de olympische spelen van 1920. In 1912 hoorde hij ook bij de eveneens brons winnende olympische selectie, maar omdat hij in geen van de wedstrijden inviel, kreeg hij geen medaille. Tussen de twee spelen door won hij in 1918 samen met Leopold Nypels de Nederlandse titel in het tennisdubbel. Nypels zou later vice-president van de Hoge Raad worden, Von Heijden werd burgemeester van Rosmalen. Kom daar nog eens om, bij tennissers of voetbalinternationals.

Advertenties