FC Groningen-PEC Zwolle is de ideale bekerfinale. Of PEC Zwolle-FC Groningen, dat maakt natuurlijk niet uit, er wordt in Rotterdam gespeeld. (Iemand op de KNVB-burelen zal wel weer bepalen dat een van twee de zogenaamde thuisploeg is, en dus de ander veroordelen tot uittenues. Zonde, want beide clubs hebben een klassiek thuisshirt.) Hoe dan ook: de grote winnaars van de finale zijn de benzinestations langs de A12, de A28 de A6 en de A7.

Ik heb het al eens eerder betoogd: er moeten meer kleine clubs de bekerfinale halen. Een finale is een evenement omdat het de bekerfinale is, niet om wie erin staan. Bovendien: de beker is voor beide clubs de hoogst haalbare prijs – de winst loopt hoe dan ook uit op een huldiging die zijn weerga niet zal kennen. Naast de benzinestations zullen ook de cafés in Groningen of Zwolle grote winnaars zijn.

PEC Zwolle speelde 2011-2012 nog in de eerste divisie. En ik was het eerlijk gezegd vergeten, maar ook Groningen speelde deze eeuw (1999-2000) nog een niveau lager. Het nivelleringsfeestje is in het vaderlandse voetbal in elk geval in volle gang. Dankbaar en uitzinnig zullen deze supporters zijn, zonder wanklanken. En daarmee openbaart zich de derde grote winnaar van deze finale: het voetbal.

Advertenties