Ik moest ineens aan Edson Braafheid denken, vanmorgen. Het was omdat ik een bericht over Dwight Tiendalli las, die nu bij Middlesbrough gaat spelen. Middlesbrough staat derde in het Championship. Het kan dus binnenkort promoveren naar de Premier League, en Tiendalli kan dat als gloryhunter toch maar mooi mee gaan maken.

Van Dwight Tiendalli naar Edson Braafheid is maar een kleine stap. Allebei backs, allebei net boven de middenmoot, allebei een paar interlands. Maar waar Tiendalli debuteerde in een oefeninterland tegen Indonesië, om vervolgens zijn laatste interland te spelen in een oefenwedstrijd tegen China, speelde Edson Braafheid een kwartier mee in de WK-finale tegen Spanje.

Edson Braafheid is inmiddels vooral reservespeler bij Lazio Roma, een rol die hij behalve bij het Nederlands elftal ook bij Celtic, Hoffenheim en Bayern München heeft geperfectioneerd. Ik zie hem voor me, later als hij oud is, terwijl hij met zijn kleinkinderen in de kamer zit, vertellen over zijn jaren als prof. Opa Edson, vertel nog eens over die dag dat u een WK-finale speelde. Zijn nageslacht zal aan zijn lippen hangen, en zich op de knieën slaan om die gekke opa. Terwijl hij op een bank zit, uiteraard.

Advertenties