Ooit waren Bhutan en Montserrat voorlaatste en laatste op de FIFA-ranglijst. Zij speelden een beroemd geworden wedstrijd op de dag van de WK-finale in 2002, een wedstrijd die Bhutan met 4-0 won.

Met Montserrat ging het daarna beter. Tegenwoordig staan zij 172e, nog voor landen als Andorra, San Marino en Sri Lanka. Andorra en San Marino kennen we goed, omdat de landen altijd mee mogen doen in de W- en EK-kwalificatiepoules. Azië is echter zo’n wirwar van bergstaatjes dat het – ook vanwege de afstand – ondoenlijk is om alle landen in poules op te delen. En dus zijn er voorrondes.

Daarin geschiedde deze week het wonder: Bhutan, na de opmars van Montserrat laatste op de ranglijst, won over twee wedstrijden van Sri Lanka. 30.000 supporters – bijna 4 procent van de bevolking; alsof er 600.000 Nederlanders naar een interland zouden komen – zagen Bhutan thuis met 2-1 winnen. De hele wedstrijd is hier te zien. Kijk vooral de eerste en laatste vijf minuten even. Zulke commentatoren (het lijkt een twee uur durende sketch van Monty Python: ‘Bhutan is on the road to Russia!’) en zulke ongebreidelde blijdschap zie je nog maar zelden op een voetbalveld. Vergeet de Champions League – je kunt ook nog blij worden van voetbal.

Advertenties