‘Wanneer je even niet hebt opgelet / dan staat in Rotterdam alweer een flat / waar eerst nog iets van voor de oorlog stond. / Je hebt er weinig aan een plattegrond.’ Het zijn de eerste regels van een lied van Kees Torn over Rotterdam. Rotterdammers, ze houden van slopen. En in Rome zijn ze dol op ruïnes, dus op voorhand was AS Roma-Feyenoord al een topcombinatie.

Laten we eerlijk zijn: die Spaanse trappen. Bent u daar wel eens geweest? Allemaal ouwe troep, veel te dure ijsjes, irritante straatverkopers (die overigens gisteren hun jaarsalaris binnenharkten door in buurten buiten het centrum alcohol in te kopen, en die tegen woekerprijzen te verkopen), fonteinen waar meer muntgeld inligt dan water – dat was ook wel aan een opknapbeurtje toe. Toch? Bovendien: Nero legde Rome al in de as (vandaar ook AS Roma waarschijnlijk), dus in zekere zin zou je het een ode aan de klassieke oudheid kunnen noemen.

Volgende week komen 2000 Italianen naar Rotterdam. Als die donderdagmiddag de Hofpleinvijver gemolesteerd hebben, zullen de Rotterdammers zeggen: ‘Bedankt joh! Die moest ook hoognodig op de schop. Trouwens, als je effe die kant oploopt, daar staat het treinstation. Zijn we ondertussen ook wel op uitgekeken. Zullen we een handje helpen?’ Échte kameraden.

Advertenties