SPM Shoeters moest gisteren met vijf punten verschil winnen van Fraport Skyliners om kans te houden op de volgende Europacupronde. (We zijn aan het basketballen, als u dat niet doorhad.) Met nog 35 seconden op de klok stond het 69-70 voor Frankfurt, en kreeg Den Bosch twee vrije worpen.

Je zou denken: allebei raak schieten, en dan hopen op een wonder in 35 seconden. Maar Den Bosch schoot één vrije worp raak, om vervolgens 35 seconden lang bewust niet te scoren. Dan zou het immers gelijk staan, en het basketbal kent geen gelijke spelen. Er zou dus een verlenging van vijf minuten volgen: genoeg om alsnog vijf punten verschil te maken! Maar 35 seconden niet scoren én geen tegenscore krijgen, dat is haast onmogelijk bij basketbal. Je hebt namelijk een schotklok, dus na 24 seconden ben je altijd de bal kwijt. Maar zie: het bleef 70-70, de houdiniact lukte.

Deel één althans; in de (tweede) verlenging ging het alsnog mis. Maar we zagen wel een briljante oplossing voor die voetbalwedstrijden waarin vijf minuten cornervlagvoetbal wordt gespeeld: stel een schotklok in! Verplicht ploegen om, in de laatste vijf minuten van de wedstrijd, minimaal eens per 30 seconden de bal in een strafschopgebied te spelen. Spanning gegarandeerd.

Advertenties