FC Utrecht en de Fransen. Ik moest er ineens aan denken, toen ik las dat Sébastien Haller 4 keer voor de FC gescoord had. Hier om de hoek nota bene; ik had de fans gisteren nog naar het stadion zien lopen, met een vlag die al een tijdje niet meer had gezwaaid. Maar Sébastien Haller zorgde ervoor dat de spelers onthaald in plaats van onthoofd werden in de Galgenwaard.

Utrecht en de Fransen. Ze hebben een rijke traditie. Duplan en Haller nu, maar wat te denken van Didier Martel, Marc-Antoine Fortuné, Loïc Loval, Franck Grandel en natuurlijk David di Tommaso. Wat Scandinaviërs zijn voor Heerenveen, Belgen voor Roda JC en miskopen voor Feyenoord, dat zijn Fransen voor FC Utrecht: primaire levensbehoeften. FC Utrecht is de gemiddeldste club van het land. Niet alleen qua ligging, ook qua sores, prestaties, geldelijke middelen, stadion: Utrecht is de vleesgeworden middenmoot. En wat doet de vleesgeworden middenmoot? Die gaat op vakantie naar Frankrijk, precies. En op de terugweg stop je twee dozen wijn, een fles olijfolie en een mislukte spits in de kofferbak.

Ineens is het ook een stuk logischer dat de Tour de France in Utrecht begint. Wij zijn een Franse dependance. Morgen te koop op de Neude: t-shirts met ‘Je suis Français(e)’.

Advertenties