Het is maar goed dat zo’n gijzeling van de burelen van de NOS niet op zondagmiddag om half drie plaatsvond, want dan was teletekst al die tijd onbemand geweest – een ramp voor alle voetballiefhebbers. Om nog maar te zwijgen van de liveverbindingen met de stadions die niet meer doorgezet hadden kunnen worden.

Toen gisteren om kwart voor tien de burelen weer bereikbaar waren, zette ook de sportredactie van teletekst zich weer aan zijn werk. Het eerste bericht dat binnengeklopt werd, ging over een Frans ijsdanskoppel dat goud gewonnen had in Stockholm. Gelijk dacht ik aan het naar de stad genoemde syndroom, maar daar was geen sprake van geweest.

Het Franse koppel bestond uit Guillaume Cizeron en Gabriella Papadakis. Die naam klinkt alsof ze de dochter is van de uitbaters van restaurant Sirtaki in de haven van Marseille. Niets is minder waar; haar vader woont in Texas, en ze groeide op bij haar moeder in Clermont-Ferrand. Het is die moeder van wie ze de genen geërfd heeft – die is namelijk kunstschaatstrainster. Gabriella danst al sinds haar jeugd met Guillaume, en moet nog twintig worden. Net als die verwarde jongen met dat smalle stropdasje. Alleen heeft die zijn toekomst niet meer voor zich.

Advertenties