Een grandslamtoernooi beschikt in de regel over een stuk of 20 banen, om alle partijen uit de eerste ronde in twee dagen af te kunnen werken. In de tweede week zijn die banen natuurlijk leeg, dus worden er extra toernooien gehouden, zoals de rolstoelkampioenschappen, jongens- en meisjestoernooien en de zogeheten legends’ doubles. Dubbels met helden uit vervlogen dagen. In de schaduw van Berdych en Murray wonnen Johansson en Björkman vandaag bijvoorbeeld van Ferreira en Chang.

Van dezelfde generatie als deze vier heren is Leander Paes. Hij speelt echter niet bij de legends, maar nog in de reguliere competitie. Hij haalde vannacht de halve finale van het mixeddubbel – van de dubbeltoernooien absoluut de minst aansprekende overigens. Hij deed dat samen met Martina Hingis, ook geen kleine vrouw.

Leander Paes deed mee aan zes (!) opeenvolgende olympische spelen, van Barcelona tot Londen. Hij won olympisch brons in 1996, opvallend genoeg in het enkelspel. Hij verloor van Agassi in de halve finale, maar klopte Fernando Meligeni in de strijd om het brons. Zijn hoogtijdagen zouden erna komen, in het dubbelspel. Inmiddels zijn alle spelers die in 1996 meededen in het olympische enkelspel gestopt. Ze spelen hoogstens nog een legends’ double. Maar de enige echte legende speelt nog voor het echie: Leander Paes.

Advertenties