Ik reed gisteren over de A6 naar Friesland. Vlak voor knooppunt Joure – een rotonde van snelwegen waar je, vooral als je driekwart rond moet, moet vrezen voor je leven – rijd je langs het Tjeukemeer.

Ooit reed ik op 29 december een toertocht op het Tjeukemeer. Er waren drie afstanden: 25, 50 en 75 kilometer. Het was zo simpel als je je voor kunt stellen: je reed 1, 2 of 3 keer het meer rond voor de beoogde afstand. Het ijs was goed, en afgeladen, want het was de zuidelijkste toertocht die verreden werd die dag, dus de hele randstad was afgereisd naar Friesland. Op de snelweg stond de afslag naar Oosterzee al vol, net als het dorpje zelf. De inschrijving bestond uit één tafeltje, zodat velen zonder te betalen langs de lange rij naar het ijs liepen. Eigenlijk was het een vrij saaie tocht. Je reed langs de oevers van het meer helemaal rond. Op driekwart van de ronde – als je in Oosterzee begon – kwam je langs de parkeerplaats langs de snelweg die ook helemaal vol met auto’s stond.

Gisteren lag het er verdrietig bij. Grijs en vloeibaar. Te warm voor de winter- en te koud voor de watersport. Het Tjeukemeer was van weinig nut.

Advertenties