Ik hoorde zondag op de radio een opmerking over de snelste weg naar Europees voetbal voor Excelsior. Ze staan namelijk bovenaan in het Fair Playklassement, en Nederland heeft waarschijnlijk recht op een Fair Playticket. Europees voetbal betekent overigens in dit geval dat je begin juli, als je hele achterban op vakantie is (al heeft Excelsior niet al te veel achterban) tegen een onuitsprekelijke ploeg uit Kirgizië, die nog nooit van fair play gehoord heeft, met 4-1 op je kloten krijgt.

De waarlijk snelste weg naar Europa is nog altijd het bekertoernooi. Zeker nu gisterenavond ook PSV werd uitgeschakeld, en Roda JC dus de volgende tegenstander van Excelsior is. Wat mij betreft kunnen er niet genoeg bekerstunts in één toernooi zitten. Daar krijgt een cup karakter van.

Maar wat blijft het triest om te zien hoe weinig serieus de beker genomen wordt. Door de topclubs, maar ook door de supporters. Ruim negenduizend mensen waren gisteren bereid om in de kou te komen kijken naar Roda JC-PSV. Waren ze te druk met carnavalswagens bouwen? Konden ze het stadion niet meer vinden nu Roda Jupiler League speelt? Of geloofden ze er niet in en het wel? Nu was het een stunt voor 10.000 lege stoeltjes. En dat is eigenlijk geen stunt.

Advertenties