In de zomer pezen profclubs in de provincie, om de benen warm te draaien voor de voetbalcompetitie. Het levert altijd aardige reportages op in VI, waarin de couleur locale het wint van de gebruikte spelsystemen. In de winter waaieren de clubs als trekvogels uit naar het zuiden, om onder de barmhartige zon eenzelfde toneelstuk op te voeren, maar dan met minder toeschouwers langs de lijn.

Je weet dat de winterstop bezig is als Feyenoord oefent tegen een club waarvan je niet weet waar die vandaan komt, noch hoe je het uit moet spreken: Bunyodkor. Zijn dat drie of vier lettergrepen? In elk geval kwam Feyenoord niet verder dan 1-1. Datzelfde gold voor Cambuur, maar die oefenden tenminste nog tegen Ghana. U weet wel, een land, in voorbereiding op de Afrika Cup bovendien. Na afloop mochten de spelers van Cambuur voor één keer shirtjes ruilen, en had Cambuurcoach Henk de Jong het over ‘mijn collega Guus Hiddink’.

Ik viel in het interview met De Jong toen ik gisteren naar huis reed. Wat een heerlijke vent is dat toch. Een beschaafde broodtrainer, die boven verwachting boert met Cambuur, en aan het eind van het interview tegen de presentator zei: bedankt voor het telefoontje. Wat jammer dat hij niet echt onze bondscoach is.

Advertenties