Ik zag gisteren een kampioen op televisie. Hij heette Ferry Weertman, en zwom eerder dit jaar naar de Europese titel op de 10 kilometer open water. Maar gisteren zwom hij in de Nieuwkoopse Plassen, het water was 10 graden, om aandacht te vragen voor het behoud van het leefgebied van de otter.

Ik denk dat de beste manier om het leefgebied van de otter te verpesten is om er doorheen te gaan zwemmen, op de voet gevolgd door een motorboot met cameramensen aan boord. Dankzij Ferry Weertman zal er de komende jaren nooit meer een otter in de Nieuwkoopse Plassen willen zwemmen. (Sinds die line-crossers in de oorlog is het in de Biesbosch ook jarenlang pet geweest met de otterstand.) Ferry kan met zijn naam beter de Lek een paar keer overzwemmen om de verschillende pontjes in de vaart te houden.

What’s next? Paardrijden in de golven om aandacht te vragen voor zeepaardjes? Zweefvliegers die in de Andes gaan rondcirkelen voor het behoud de condor? Jenny Wolff die schaatst op de toendra voor het behoud van de wolf in koude gebieden? Golfers die in een natuurgebied aandacht vragen voor het lot van de zandhagedis met de slogan ‘hol in one’?

Advertenties