Als je je dochter wilt noemen naar een Italiaanse stad, dan heb je grofweg twee mogelijkheden: Florence en Verona. Dat laatste deden de ouders van Verona van der Leur.

Verona van der Leur is misschien wel de beste turnster die Nederland ooit gekend heeft. Ze begon bij T.O.O.S. in Waddinxveen. Ter Ontspanning Onzer Spieren, was de gedachte toen de vereniging in 1921 werd opgericht, maar tegenwoordig meldt hun website dat het motto is: Tijdloos Opwindend, Ontspannend Sportief. Dat is ook ongeveer de ontwikkeling die Verona van der Leur heeft doorgemaakt. Van beste turnster van het land – met de meest ontspannen spieren – werd ze tot enfant terrible van de turnwereld. Ze brak met alles en iedereen, noemde de turnwereld een sekte, stapte eruit en ging – tijdloos opwindend – pornofilmpjes maken, hoewel ze zelf liever spreekt van erotiek. Dat is een beetje als een frietboer die zichzelf traiteur de friture noemt; strikt genomen is het juist, maar de meeste mensen blijven het gewoon frietboer noemen.

Verona schreef een boek over haar turnjaren, en gisteren kondigde ze nieuwe hoofdstukken aan: ze maakt een comeback. Of haar spieren tijdloos ontspannen zijn, wachten we af. Maar dat je met een naam als Verona de arena blijft opzoeken, is in elk geval consequent te noemen.

Advertenties