Wat goed is, komt snel, maar verdwijnt blijkbaar ook weer gezwind. Andy Schleck, winnaar van drie witte truien in de Tour de France, hing gisteren zijn fiets aan de wilgen. Zijn fiets die de laatste jaren toch al zelden als eerste over de meet was gekomen.

Schleck was voorbestemd om de eerste Luxemburgse tourwinnaar sinds Charly Gaul te worden, en hij werd het – zij het niet op de manier waarvan hij gedroomd zal hebben. Hij eindigde op 39 tellen van Alberto Contador in 2010, precies het aantal seconden dat Alberto in een bergetappe op Andy pakte toen die zich verschakelde met zijn ketting. Maar Alberto werd geschorst vanwege een hoeveelheid clenbuterol die in zijn bloed gevonden werd. 50 picogram – iets wat een gemiddelde keukenweegschaal niet registreert. Zo werd Schleck de winnaar van een gele trui die hij in Parijs nooit droeg. In 2011 werd hij nog eens tweede, net als hij in 2009 al was.

Gisteren kondigde Schleck aan dat zijn wielerleven erop zit. 29 jaar, maar een versleten knie. Of geen ontraceerbare middeltjes meer – dat zullen we nooit weten. In zijn fietsende leven werd hij in elk geval nooit betrapt op doping – nog geen picogram. Hij had dan ook de schoonste voornaam van het peloton.

Advertenties