Die naam alleen al: Jeen van den Berg. Ferm en fier – zoals de meeste Friezen. Leraar, maar van beroep toch vooral: elfstedenheld. Zeven kruisjes, één overwinning. Twee jaar geleden nog, toen de tocht er bijna kwam, haalden de jakhalzen Jeen op het Friese ijs. Hij liet zich, 84 inmiddels, verleiden om de schaatsen onder te binden, en wilde zoals altijd wel iets zeggen over de kans op een tocht.

Jeen van den Berg heeft de mooiste uitspraak ooit gedaan over een volgende elfstedentocht: ‘hij komt iedere dag een dag dichterbij.’ Een even eenvoudige als briljante manier om in het leven te staan: het volgende geluksmoment komt iedere dag een dag dichterbij. Het is natuurlijk alleen maar waar als je zeker weet dat-ie nog een keer komt. Maar Jeen van den Berg, die in een spanne van 50 jaar zeven tochten reed, wist het zeker. Als een gelovige die de hemel al gezien heeft, leefde hij in een vrolijke verwachting.

Ook de dood komt iedere dag een dag dichterbij. Maar niet meer voor Jeen. Voor Jeen is de dood nu iedere dag een dag verder weg. En wij? Wij moeten maar hopen dat de eerstvolgende tocht dichterbij is dan ons kruisje.

Advertenties