Als de sport zichzelf weer eens herhaalt – Nederlandse tennissers worden vroeg uitgeschakeld, voetballers trainen voor een interland, curlingdames verliezen – wend ik mij altijd tot de wikipedia om te kijken of de dag van vandaag, 8 oktober in dit geval, nog een historisch perspectief biedt.

Zodoende kwam ik terecht bij John Olin. Amerikaans worstelaar in het begin van de twintigste eeuw. Op deze foto doet hij een imitatie van een strenge gereformeerde huisvader, en blijkt meteen dat als er ooit een film over het leven van deze man komt, de hoofdrol aan Gérard Depardieu gegund moet worden. Wat zou er voorbijkomen in zo’n film? De dag dat hij wereldkampioen worstelen in het zwaargewicht werd. En de dag dat hij zijn titel weer verloor, aan de grote Ed Lewis, die zes keer wereldkampioen zou worden.

Ed ‘the strangler’ Lewis worstelde tot hij bijna zestig was, op het eind al bijna blind, en was in de jaren twintig onderdeel van het Gold Dust Trio, dat van de worstelsport in Amerika een show maakte – de voorloper van het Wrestling Entertainment waar Hulk Hogan groot mee werd. Eigenlijk is Lewis’ leven dus veel geschikter om te verfilmen dan dat van John Olin. Maar ja, Lewis overleed niet op 34-jarige leeftijd aan een hartinfarct, op 8 oktober.

Advertenties