Nederland leverde afgelopen week twee wereldkampioenen zeilen af: Nicholas Heiner en Marit Bouwmeester. Dat voelt logisch, want ons waterland, waar het ook nog regelmatig waait, kan toch niet anders dan goede schippers afleveren.

Toch is het 78 jaar geleden dat Nederland voor het laatst een gouden medaille in een zeilboot op de olympische spelen won. In 2012 en 1984 was er weliswaar goud bij het surfen maar een plank is geen boot. Wij zijn een land van valkjes op de Friese meren vol met kinderen die van hun ouders op zeilkamp moeten. Daar moet toch eens in de zoveel jaar een olympisch kampioen tussen zitten? Nee dus. Nu was Marit Bouwmeester er twee jaar geleden dichtbij, en Margriet Matthijssen won zelfs twee keer zilver. In totaal wonnen we 19 medailles in een zeilboot. Een prima score, zeker gezien het feit dat we niet het enige land zijn met water waar het ook weleens waait.

De laatste winnaar is overigens Daan Kagchelland. Net als alle winnaars in 1936 kreeg hij van de Duitsers een eikenboom, om thuis te planten. De boom werd trots neergezet bij zijn zeilclubhuis in Rotterdam. Acht jaar later werd de eik echter geveld, in de hongerwinter. Waarschijnlijk niet om er een mast van te maken.

Advertenties