Grote opschudding zaterdagnacht: de US Open – het enige grandslamtoernooi dat de mannenfinale standaard op maandag inplant – kreeg niet de verwachte finale tussen Djokovic en Federer, maar zag Kei Nishikori en Marian Cilic de eindstrijd halen. Twee spectaculaire partijen waren het, waarin Djokovic het op conditie aflegde, en Federer van de baan geslagen werd op een manier waarop enkel Nadal tot nu toe het patent had.

Goed voor de sport, beaamde ook Federer, dat er voor het eerst sinds 2005 niet een van de vier grote mannen (ook Nadal en Murray) van het tennis in de finale stond. Maar de conclusie na vannacht is toch dat de confrontaties tussen de oude en de nieuwe generatie aantrekkelijker waren dan wat we nu voorgeschoteld kregen. Cilic was simpelweg veel te goed, en legde de Japanner over de knie: 6-3, 6-3, 6-3. Zelfs de setstanden waren eentonig.

Cilic en Nishikori zijn beiden mid-twintigers. Ze stonden vannacht in een finale die misschien over tien jaar wel zal worden geduid als het begin van de wisseling van de wacht. Maar hoewel Cilic met zijn service wellicht nog eens een Wimbledonnetje kan winnen, zullen deze eerste aanvallers die over de muren van het ingenomen fort klauteren niet de nieuwe generaals zijn.

Advertenties